Aerisirea Corecta A Caloriferelor

Bulele de aer din interiorul caloriferelor scade transferul termic, deci costurile de incalzire cresc. Pentru ca instalatia de incalzire a locuintei sa ofere un randament maxim, aerisirea caloriferelor este o operatie absolut necesara. In general, aceasta se face la cateva zile dupa ce se introduce apa in instalatia termica pentru eliminarea aerului ramas in tevi sau calorifere, la proba de toamna sau oricand in timpul iernii.


Dupa cum stiti, apa intra prin teava de tur prin partea superioara si traverseaza caloriferul pe diagonala iesind prin partea inferioara, prin teava de retur. Astfel, se pot forma bule de aer care se ridica in partea de sus a caloriferului, in general deasupra returului unde aveti montat robinetul de aerisire. Fenomenul este prezent la toate tipurile si modelele de calorifere: fonta, aluminiu, otel.


Trebuie tinut cont ca nu toate problemele de incalzire a caloriferului pot fi rezolvate prin aerisirea acestuia. Alte cauze pot fi tevile infundate (de tur sau de retur) sau chiar infundarea caloriferului.

Etapele aerisirii unui calorifer:

1. Se inchid robinetii de tur si de retur.


2. Se deschide usor robinetul de aerisire. La inceput va iesi apa cu aer pana ce presiunea din calorifer scade la presiunea atmosferica.


3. Deschidem usor robinetul de retur, pana cand nu mai iese deloc aer, ci doar apa.


4. Inchidem surubul de la aerisitor (robinetul de aerisire) si deschidem complet robinetele de tur si retur.


Se procedeaza la fel pentru fiecare calorifer in parte, incepand de la cel mai apropiat de centrala termica.