Costuri Montaj Centrala Termica

Costul montarii unei centrale termice, dupa cel de achizitionare propriu-zis, reprezinta suma cea mai mare pe care trebuie sa o cheltuiesti pentru ati indepli visul de a scapa de RADET. Montarea centralei termice de apartament nu poate fi realizata decat de catre o firma autorizata ISCIR, care se va ocupa de toate operatiunile necesare in afara montarii instalatiei responsabile cu alimentarea la combustibilul gazos. Pentru aceasta operatiune este necesara interventia unei firme autorizate ANRGN. Aceste firme se ocupa de obicei si de procedeul de debransare de la sistemul centralizat de incalzire.


Centralele termice folosite in apartamentele de bloc sunt centrale termice cu tiraj fortat iar cele pentru apartamente din vile este recomandat sa faca parte din categoria celor cu tiraj natural. In ceea ce priveste aspectul de costuri si intretinere pentru centrale in condensare pe gaz, acestea sunt relativ mari in comparatie cu cele pentru o centrala termica conventionala. Chiar si centrala in sine este mai scumpa, avand un randament mai bun de recuperare a caldurii.


Centralele termice ce utilizeaza un schimbator bitermic, inregistreaza costuri mai mici decat cele cu schimbator secundar de caldura, deoarece au mult mai putine componente si implicit automatizari mai simple. Pentru aceeasi categorie de centrale termice, cele cu schimbator bitermic duc la furnizarea mai rapida a apei calde menajere.


Accesoriile necesare instalarii unei centrale termice pot mari destul de mult suma finala. De exemplu, filtrul regulator de gaz (se foloseste pentru a regla presiunea de gaz la 20 mbar) poate costa intre 100 de lei si 3000 de lei, filtru de apa cu sita (se foloseste pentru protectia pompei de circulatie a centralei) pret estimativ 12 lei, termostatul de camera electromecanic (este un accesoriu optional, ce regleaza temperatura ambientala si face economii substantiale) cu pret de la 95 de lei, filtrul magnetic anticalcar (preintampina probleme ce apar ca urmare a depunerilor de calcar, dupa montarea in instalatie, dispozitivul anticalcar magnetic nu necesita intretinere) cu pret estimativ de 90 lei, kit complet de armaturi pentru centrale termice murale.

Pachetul contine accesoriile de mai jos si are un pret estimativ de 250 de lei:

- 6 buc. robinet apa

- 1 buc. filtru magnetic anticalcar

- 1 buc. filtru de impuritati

- 1 buc. filtru de impuritati Y

- 1 buc. filtru regulator de gaz


La capitolul intretinere centrale cu gaz, lucrurile stau cam asa: se economiseste circa 10% la factura de gaze. Costurile implicate in montarea si intretinerea centralei se scot din plata la factura de gaz pe o perioada de 2-3 ani. Dupa aceasta perioada se vor simti si mai mult beneficiile unei centrale cu gaz proprii.